Aparador

Què passaria si la gran odalisca pintés la dona d’Ingres?


12/12/2017
Odalisca vacía, Raquel Friera

Què passaria si la gran odalisca pintés la dona d’Ingres? Aquest és el punt de partida (i també el títol) del nou Aparador que es desenvoluparà a partir de desembre. Ens proposa intercanviar pintor i retratat, des de la crítica social i de gènere, tot prenent com a punt de partida l’obra “La gran odalisca”, de Jean Auguste Dominique Ingres.

La tercera intervenció (Línia de fuga 3) del cicle de l’Aparador D’enamorar-se així, d’equivocar-se així, d’exposar-se així, a cura d’Experimentem amb l’ART, és el projecte Què passaria si la gran odalisca pintés la dona d’Ingres?, que consisteix en la organització d’un taller d’arts plàstiques per a dones musulmanes de Mollet. El curs oferirà unes nocions bàsiques de dibuix, pintura i noves tècniques mixtes per proposar, després, un exercici: convidar les participants a retratar dones occidentals.

El projecte de l’artista Raquel Friera prova d’omplir simbòlicament un buit en la Història de l’art: la gairebé total absència de mirades i representacions de la dona occidental des d’Orient. D’aquesta manera, invertim críticament dues tendències en la Història de la pintura: ja no serà Occident qui representi i retrati Orient, sinó al revés; ja no seran homes els qui pintin dones, sinó dones pintant dones.

Raquel Friera
Friera combina una mirada crítica envers l’economia amb la consciència de gènere. En aquesta perspectiva, l’artista ha reflexionat sobre la presència de les dones en els espais públics, realitzant instal·la¬cions sonores a les places i carrers d’Istanbul i del Prat de Llobregat. Actualment duu a terme una recerca sobre la representació de la dona als països musulmans i a Occident, revisant la Història de l’art i els fantasmes col·lectius sobre Orient.

Més informació sobre el cicle