“Dones treballant”, una obra i una reflexió en el Dia de les Dones

Tot coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, volem donar visibilitat a la dona en el món de l’art, un àmbit en el qual la dona ha estat (i encara continua) relegada a un paper minoritari i, sovint, decoratiu.

Per això, ens sumem a la iniciativa de la Xarxa de Museus Locals de Barcelona  en la creació d’una Galeria Virtual de Dones, un espai destinat a fer visibles dones vinculades als nostres museus i municipis en un sentit ampli, siguin creadores, pensadores, pioneres dels àmbits més diversos, personatges femenins il·lustres o anònims, de l’entorn local o que el transcendeixen.

Aquest 2020 hem triat aquest dibuix en què les dones són protagonistes: “Dones treballant”, de Gaspar Camps (1898)

La invisibilitat del treball femení
La feina de les dones ha estat sempre poc visible i poc valorada, tant en l’àmbit de la llar com en el laboral. En aquest dibuix de Gaspar Camps, datat de finals del segle XIX, es pot veure precisament la feina d’un grup de dones en un taller o petita indústria. Es tracta d’una escena costumista que retrata la figura femenina en un àmbit poc representat en el món de l’art. És una escena molt fosca, on hi destaquen els punts de llum de les làmpades i el blanc d’alguns papers, fet amb llapis sobre paper, pastel blanc i tinta. Aquesta foscor ens trasllada en l’ambient laboral del segle XIX, on les dones havien de treballar llargues jornades laborals, en unes condicions insalubres i per un sou molt més baix que els seus companys masculins.

Des de sempre, les dones han estat un dels grans motors de treball tant al camp, la indústria, el comerç… una feina que se suma al pes i a les tasques pròpies de la llar i la cura de la família, i que encara avui sol ser menys remunerada que la feina dels homes.

Galeria virtual de dones de la Xarxa de Museus Locals
Per a la celebració del Dia Internacional de les Dones 2020 la Diputació de Barcelona segueix treballant en l’ampliació de la Galeria Virtual de Dones, creada l’any passat des de la Xarxa de Museus Locals i que podeu trobar a Flickr . Com sabeu, es tracta d’un espai destinat a fer visibles dones vinculades als nostres museus i municipis en un sentit ampli, siguin creadores, pensadores, pioneres dels àmbits més diversos, personatges femenins il·lustres o anònims, de l’entorn local o que el transcendeixen.

  • Dones treballant