Referents LGTBIQ als museus

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, de la qual en formem part, se suma a la celebració del Dia de l’Orgull o Dia de l’Alliberament LGTBIQ, el proper 28 de juny. Ho fem establint un diàleg amb les obres de les nostres col·leccions, reivindicant la diversitat d’identitats i la necessitat d’incloure aquests referents als museus. #referentsartLGBTIQ

L’objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la SOCIAL. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.

Dins l’extens fons del Museu Abelló hem seleccionat dues peces que s’identifiquen amb alguna de les inicials LGTBIQ.

*L*
El 1937, el pintor Marià Pidelaserra va realitzar l’obra Nus, on mostra una parella de dones en la intimitat del seu llit. Una imatge de l’amor entre dues dones amb la qual volem il·lustrar la lletra L.

*T*
El Gran Fregolino (conjunt de 8 fotografies)
L’any 1910, el fotògraf Antoni Esplugas va realitzar un conjunt de fotografies-postals de l’artista de varietats El Gran Fregolino, pseudònim d’Eduardo Juncadella, imitador i deixeble del transformista, actor i cantant italià Leopoldo Fregoli. Ens sumem amb la lletra T, que engloba moltes realitats com ara les persones que es transvestien i trencaven estereotips.

MUSEUS PARTICIPANTS:

Museu Abelló
Museu de l’Empordà
Museu d’Art de Cerdanyola
Biblioteca Museu Víctor Balaguer
Museu d’Art Jaume Morera
Museu Nacional d’Art de Catalunya
Museu d’Art de Girona
Museu Frederic Marés
Museus de Sitges
Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Museu de la Garrotxa
Museu de Reus
Museu d’Art Modern de Tarragona
Museu d’Art de Sabadell
Museu de Lleida
Museu del Disseny de Barcelona
Fundació Palau

  • Nus Pidelaserra
  • GRAN FREGOLINO