Notícies

Museus i Liceu: Una Història compartida


29/03/2022
Copia de INSTAGRAM (35)

Del 15 de març al 4 de setembre de 2022  /

121 Centres Culturals de Catalunya exposaran a les seves seus obres relacionades amb el Liceu en el marc del seu 175è aniversari

 

«Museus i Liceu: una història compartida» és el resultat d’un projecte entre museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. L’acció també vol contribuir a fer xarxa i establir lligams entre les institucions culturals del país

 

121 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions relacionades amb la història del Liceu que exposaran durant uns mesos a les seves seus, entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023

 

La iniciativa aglutina centres com ara el MNAC, Museu Picasso, Museu Dalí,  MACBA, CCCB, Museu Municipal de Calella, Museu de la Vida Rural. Fundació Carulla, Casa Museu Isaac Albéniz de Camprodon, Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, La Pedrera – Casa Milà, Arxiu General de la Diputació de Barcelona, Museu Municipal de Llívia, Museu de l’Empordà, Museu Europeu d’Art Modern, Museu del Futbol Club Barcelona, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Miró, Museu Joan Abelló ;entre molts d’altres. El llistat complet es pot consultar en aquest enllaç

 

En total són 79 centres participants a la província de Barcelona, 25 a la de Girona, 7 a Lleida i 10 a Tarragona

 

Al voltant de 145 obres composen aquesta eclèctica mostra, des de pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals de personalitats vinculades al Liceu, entre d’altres

 

Moltes de les obres tenen una relació directa amb el Teatre, d’altres, però estan relacionades amb el món de l’òpera, la música o el teatre, i formen part, alhora, de l’herència cultural necessària per ser on som avui i documentar la història del Gran Teatre del Liceu

 

Aquesta és la primera acció destacada en els actes commemoratius del 175è aniversari del Liceu. Durant les temporades 2021/22 i 2022/23, el Gran Teatre celebra l’efemèride amb un seguit d’activitats participatives arreu del territori, amb l’objectiu de compartir tots els anys d’història del Teatre amb aquelles persones i entitats que, d’alguna manera, han contribuït a construir-la

 

Al costat de cada peça exposada a cada centre, hi haurà una cartel·la amb un QR des del qual es podrà consultar totes les obres d’aquesta acció. Tota la informació detallada es pot trobar al lloc web, un portal especialitzat que s’ha habilitat des del Liceu per poder consultar totes les peces que hi participen, així com una explicació extensa de cada obra

 

En el cas del Museu Abelló en el seu vestíbul s’exposarà: el manuscrit de l’obra El Follet d’Apel·les Mestres que és estrenar al Liceu el dia 4 d’abril de 1903 amb músic d’Enric Granados, l’obra Dues ballarines del pintor Ramon Ribas i Rius freqüentava sovint el Liceu, que es va convertir en l’escenari de dibuixos i pintures, i dues fotografies de principi del segle XX, de dos tenors que van actuar al Liceu