General

El Museu Abelló s’estrena a Giravolt 3D


04/07/2022
un-dia-a-la-platja-joan-abello

El Museu Abelló s’estrena a Giravolt 3D amb dos quadres del pintor molletà i una escultura de Lambert Escaler

Giravolt 3D és un programa de digitalització del patrimoni cultural català. De moment, s’han digitalitzat 80 objectes procedents de 15 museus de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, un dels quals és l’Abelló de Mollet del Vallès.

El museu molletà s’ha estrenat a Giravolt 3D amb la digitalització de tres obres del fons de la col·lecció Abelló:

  • Un dia a la platja. És una pintura sobre tela de Joan Abelló feta el 1990, amb la vista d’una platja que recorda la Costa Brava. És a la Casa del Pintor.
  • Homenatge al paisatge del Vallès. És un oli, també de Joan Abelló, fet el 1995. És a l’exposició permanent del Museu Abelló.
  • La Serenitat. És un bust de terracota de l’escultor de Vilafranca del Penedès Lambert Escaler creat el 1900, que representa un ancià amb barba, un cigarret a la boca i amb uniforme. És de les poques figures masculines de la seva obra. És al Museu Abelló.

Properament es podrà veure també la Gitaneta, de l’escultor de Reus Joan Rebull.

Giravolt 3D

És un programa de digitalització del patrimoni cultural català del Departament de Cultura de la Generalitat, que té més de 200 digitalitzacions 3D amb la participació de 42 entitats.

Un dels principals objectius és difondre, en el sector del patrimoni cultural, el coneixement i la utilització de les tecnologies 3D, des de la seva aplicació a la conservació i la restauració com a la investigació, la difusió o la creació cultural contemporània, en concret entre el personal tècnic de patrimoni, perquè conegui la tecnologia i pugui aplicar-la a la seva tasca professional.

Digitalitzacions

Durant el 2021, el programa Giravolt va dur a terme 200 digitalitzacions. Va treballar amb la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya en la digitalització 3D d’una selecció de peces de les seves entitats.

S’han digitalitzat més de 80 objectes i hi han participat 15 museus: Fundació Municipal Joan Abelló, Museu d’Art de Sabadell, Museu Frederic Marès, Institut Municipal Reus Cultura – Museu de Reus, Museu de l’Empordà, Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer-Museu Balaguer, Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, Consorci del Patrimoni de Sitges, Museu d’Art Morera de Lleida, Museu de Valls, Museu de Manresa, Museu de la Garrotxa, Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès, Museu d’Art de Girona, Museu d’Art Contemporani de Barcelona i Museu Episcopal de Vic.

Les digitalitzacions es poden consultar a través del canal d’Sketchfab del programa Giravolt:

https://sketchfab.com/giravolt/collections/fundacio-municipal-joan-abello