Qui era Joan Abelló?

 

 

Joan Abelló i Prat

Neix a Mollet del Vallès l’any 1922 i s’inicia des de molt jove en el món de la pintura. Del seu període formatiu, cal destacar el mestratge de Pere Pruna i de Carles Pellicer, i la influència a través de les obres que Joaquim Mir havia realitzat a Mollet del Vallès.

Com molts artistes del segle XX, Abelló fa estades a Londres, Bèlgica, l’Illa de Man, París… En els anys seixanta retorna a Mollet –on s’interessa de nou pels paisatges del Vallès i del Mediterrani–, però no abandona els grans viatges per Europa, Àfrica, Costa d’Ivori, Marroc o Brasil.

En paral·lel al seu vessant artístic, Abelló desenvolupà la passió pel col·leccionisme, que inicià, segurament, influït per l’atmosfera de Can Pellicer i del taller de Miracle, on va aprendre restauració, així com per les visites a l’estudi de Manolo Hugué. De mica en mica, Joan Abelló engrandeix la seva col·lecció, embrió del futur museu.

L’any 1996 va fer donació a l’Ajuntament del Mollet del Vallès del seu fons d’art, es creà la Fundació Municipal d’Art i s’inaugurà el Museu Abelló (el 27 de març de 1999). El mes de juliol de 2006, Abelló fa una segona donació a l’Ajuntament de Mollet, amb més de 4.000 peces i les seves dependències més personals.

Mor el 25 de desembre de 2008, a Barcelona. És enterrat a Mollet del Vallès.