General

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya identifica en un cens més de 1.300 dones artistes i adquireix més de 1.000 obres en els darrers 4 anys

INFOGRAFIA XMAC_8M

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya identifica en un cens més de 1.300 dones artistes i adquireix més de 1.000 obres en els darrers 4 anys

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, els 23 museus que formen part de la Xarxafan visibles les accions portades a terme des de la comissió de Feminismes i Identitats amb l’objectiu de reivindicar el paper que les dones han tingut en l’art català.

Fa anys que els museus treballen en la revisió autocrítica dels seus discursos, ja que sovint haninvisibilitzat i relegat als seus magatzems les obres de moltes artistes. Sota el prejudici que les dones no han jugat un paper actiu en la creació artística, s’han anat consolidant una sèrie de relats que han convertit a molts museus en còmplices d’una violència basada en l’oblit.

Des del 2019 que la comissió de Feminismes i Identitats de la Xarxa treballa per revertir aquesta situació posant de manifest la necessitat de fer aflorar les dones artistes que formen part dels seus fons i d’incorporar-les a dins dels seus relats. És per això que a través d’una infografia fan públiques una sèrie de dades que demostren el compromís que han adquirit envers les dones artistes.

Per una banda, es constata com les exposicions dedicades a dones o amb perspectiva de gèneres, des del 2019, van augmentant cada any. Això és fruit de la voluntat de canviar i millorar els discursos establerts, que durant segles han menystingut la figura de la dona en l’art, i per poder atorgar-lesel lloc que es mereixen.

Més de 1.300 dones artistes

S’han identificat més d’un miler de dones artistes al cens que ha elaborat la investigadora i historiadora de l’art, Elina Norandi. Aquest cens ha fet emergir de l’oblit una xifra molt significativa d’autores que servirà per estudiar i donar veu a moltes artistes, fins ara desconegudes o de les quals en tenim molt poca informació.

Més de 1.000 obres de dones adquirides

Es consoliden les adquisicions d’obres de dones artistes a partir de la implementació de la política d’adquisicions dels museus de la Xarxa i de les compres de la Generalitat de Catalunya per completar i enriquir les col·leccions nacionals, a través del Pla Integral de les Arts Visuals, del Pla Nacional de Fotografia i de la Comissió del Còmic i la Il·lustració.

La valoració feta pels museus d’art catalans sobre aquesta línia de treball és molt positiva però es fa èmfasi en la necessitat de seguir treballant, i continuar fomentant el seu estudi i divulgació programant més exposicions d’artistes oblidades i, sobretot, incorporar-les a les sales permanents.

Podeu consultar la informació sobre altres activitats que han preparat els museus de la Xarxa al voltant d’aquest dia al pdf adjunt.